ביום כיפור שלנו, אחרי שאכלנו ארוחה מפסקת, אמא היתה מכבה את כל האורות, מכסה את התנור, כזה תנור סטנד, במכסה הזכוכית שלו, מניחה מפת מקרמה שרקמה סבתי ועליה זוג פמוטים עם נרות דולקים ועוד כמה נרות נשמה בשביל אלו שאבדו.

האוויר התמלא שקט ואני כתולעת ספרים נשאבתי מהר מאוד לשקט הזה שלא התערבו לי בו, לקרוא ולקרוא.
עד היום, אל תפריעו לי ביום כיפור. זה היום שלי.
יש בו משהו נקי ביום הזה, מטהר.


ברבות השנים, בחלקם צמתי ובחלקם לא, אבל תמיד נשאר השקט הזה. מן צחור וטהור האוויר שנוגע בדיוק הרגע בסתיו.

מאז שנכנסתי לתזונה הקטוגנית, שאלת הצום כבר כמעט ולא עלתה. בתזונה אנחנו מוצאים עצמנו הרבה פעמים אוכלים פעם ב – 24 שעות בלי לשים לב בכלל.

כל שנה מתעוררת השאלה איך בכל זאת נערכים לצום – לעתים חברי הקטוגנית ואני מחייכים בנימוס ולא מתרגשים אבל בשביל כל מי שנמצא בכניסה וההסתגלות לתזונה חווה לעתים קושי – ותוסיפו לכך את החיווי, את ההכרח שמגדיר לנו צום כהנחיה – זה כבר לא צום טבעי.

צום יום כיפור מגיע אלינו אחרי ארוחת חג וכמה ימים של שיכרון חושים
אנחנו לעתים, אם הרפינו, מוצאים את עצמנו מקיצון לקיצון.

ממצב של כמה ארוחות חג, עשירות ובטח חטפנו ביס פה וביס שם והופ,
מי שם פה צום פתאום???
איך נכון להתנהל לקראת היום הזה?

כיצד להיערך לצום, לארוחה מפסקת ולארוחת סיום הצום.

ריכזתי לכאן כמה עצות להתנהלות בצום יום כיפור

בגדול, אם אנחנו כבר מותאמים לתזונה דלת פחמימה או קטוגנית, צום של 24 שעות, קטן עלינו 🙂

ההיערכות מתחילה כמה ימים לפני, גם יומיים זה מספיק.

יומיים לפני הצום הגדילו את כמות השתיה. מים לבד לא מרווה ולא מספיק. תמהלו למים שאתם שותים מעט מלח, אלקטרוליטים ישמרו על הנוזלים שלנו.

נוריד את כמות הקפה והתה – למינימום ונעדיף ציר עצמות ככל הניתן.
ריבוי שתיית קפה, או תה גורם להתייבשות, לאיבוד ויטמינים ושיבוש ספיגה לעתים. כדאי להוריד בהדרגה עד ליום הצום וכמה שעות לפני, להימנע לחלוטין.

בבוקר יום הצום, כרגיל, אם לא רעבים, לא אוכלים.
אם רעבים נאכל משהו קטן, ביצים או דג וננוח.

ארוחה מפסקת

היא ארוחה רגילה, כמו שאנחנו יודעים לייצר, צלחת עשירה בשומן טוב, חלבון ומינימום פחמימות.
כן מומלץ בחום רב לחתום את הארוחה עם כוס של ציר עצמות עשיר וחמים.
ריבוי פחמימות יגרום לרעב מוגבר מהר מאוד.
אל תגיעו להתפוצצות, היו נינוחים עם הארוחה.

צלחת לדוגמה לארוחה מפסקת קטוגנית:

מנת פתיחה
*‏(לא חייבים אפשר פשוט לרכז הכל לצלחת עיקרית) – סביצ'ה סלמון או דג לבן או קציצת דגים וסלטון ירוקים מעקצץ ומרענן

מנה עיקרית – דוגמאות
סלמון בתנור עם מעט ירקות דלי פחמימה טריים או צרובים או סלסת ירוקים,

קציצות בקר ברוטב תבלינים על בסיס ציר לצד סלט תרד, סלרי, שומר, רוקט המלח ומיץ לימון

סטייקים מנתח שמן כגון פיקניה, אנטריקוט, סינטה עם השומן או כתף טלה, לצד שקדי עגל או מוח

לקנח בכוס נעימה וחמימה של ציר עצמות מומלח.

להוריד הילוך, לנוח, לטייל בשמש של בוקר מוקדם, לנשום.

איך נתנהל בצאת הצום:

בשלב הזה השובע שלנו, שובע של קטוגנים. הוא שובע שניתן למנף אותו.
משמע – השובע שלנו יכול להאריך, אם נרצה כמובן.
לא מעט קטוגנים ממשיכים את הצום לעוד 12 או 24 שעות, וזאת ניתן על ידי שתיית כוס מים מומלחים או ציר.

אצל רובנו, או מי שנמצא בתחילת תהליך ההסתגלות לתזונה, נהיה מודעים לפן הפסיכולוגי של סוף צום וה'חוסר' כביכול שנוצר.
במקום להתנפל על האוכל, נתחיל שוב בשתיית כוס מים מומלחים או ציר עצמות.

אם לאחר השתיה אנחנו רעבים, נתחיל את הארוחה עם צלחת מרק שיכולה להכיל גם נתחי בשר או עוף, גרונות הודו או צוואר בקר.
ונאכל בניחותא דג או תבשיל בשר כלשהו עם מעט ירקות.

במידה ואיננו רעבים.

נמשיך כרגיל לנוע ולכשיתעורר רעב
נאכל כמות לא גדולה של דג או תבשיל בשר כלשהו עם מעט ירקות, אפשר מבושלים.

אל תעמיסו אוכל, צום הוא מצב טבעי של שובע. תאפשרו לגוף לחזור לעצמו לאט.
או תטפחו שובע מועיל ותהנו מהיתרונות המבורכים של הצום לגוף שלנו

צום קל ושנה נפלאה

חותמת על ההצלחה שלכם!

ענת

השארת תגובה